Wednesday, March 3, 2010

Bihun Tomyam



Bahan-Bahan

2 Sudu Pes Tomyam
150 gm Bihun (direndam bagi melembutkan)
Hirisan Daging
100 gm udang
100 gm bunga kobis
1 biji tomato (dibelah)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
5 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
2 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (ambil jus)
Air & garam secukupnya

Cara:
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan air, serai & cili padi.Kemudian masukkan sotong, kobis bunga, tomato, bawang besar & pes tomyam. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, garam & air limau nipis. Akhir sekali, masukkan Buhun & masak selama 3 minit. Hias dengan hirisan daging rebus... huhuhuu

4 comments:

Dini Harri said...

sedap ke ? :P

jieloe said...

nangisss!!!! sila cuba!!! first komen!!! sila tuntut hadah dari kaunter pertanyaan!!!!

Dini Harri said...

sila masak dan bagi kami cuba :nangis:

jieloe said...

jemput datang ke Villa saya nanti!!!!